Sofa

Så hurtigt spiser sofaen dine muskler

Når vi af statsministeren får at vide, at vi skal blive hjemme i 4 uger, er det fordi, det virker, når man skal stoppe udbredelsen af en virus. Men hvis de 4 uger bruges på sofaen, er det fatalt for vores muskelmasse, kondition og generelle sundhed. 

SofaVi mister størstedelen af vores muskelmasse på blot 4 fire uger, og det tager mindst dobbelt så lang tid at genopbygge den. Ny forskning viser, at bare 14 dages inaktivitet gør unge mennesker 40 år svagere (se artiklen nedenfor fra Københavns Universitet). 

En anden undersøgelse viser, at er du i 30’erne, vil du konditionsmæssigt være ca. 50 år, når du slipper ud af en Coronakarantæne på 2 uger. 

Derfor:

Vi skal blive ved med at bevæge os. Det er mit bedste råd i denne tid. Det er vigtigt for immunsystemet, hjertet, knogler, organer, hjernen og hormonbalancen. Selv sammensætningen af gode tarmbakterier påvirkes af, hvor meget vi bevæger os (og tarmenes sundhed påvirker alt i din krop – især dit immunsystem). 

 

Hold dig i gang under Corona-udbruddet

Sørg for at holde fast i de daglige cykelture, op og ned af trapperne, rengøring, lange gåture (ikke bare fra fjernsynet og ud i køkkenet), tumleture med børnene og træning med mig udenfor eller online. Det giver dig tilmed et endorfin-kick som også får dig op af den mentale kulkælder. Ansigtet mod solen ud og bevæg dig!

Du kan købe mine nye, korte onlinetræningsfilm her >

Du kan booke dig på mine udendørstræningshold her >

Udendørstræningen er ikke yoga, men en blanding af funktionel træning, styrke, mobilitetstræning og yogastræk. Vi er max. 9 personer på holdet og vi holder mindst 2 meters afstand til hinanden hele tiden. 

Her kommer artiklen fra Københavns Universitet (Center for Sund Aldring):

Læs artiklen og bliv klogere på, hvor vigtig bevægelse er >

 

14 dages inaktivitet gør unge 40 år svagere

SofaNy forskning viser, at unge mister en tredjedel af deres muskelstyrke, hvis de ikke bruger deres ben i blot 14 dage. Det svarer til den styrke, en gennemsnitlig person, der er 40-50 år ældre, har. Bag forskningen står Center for Sund Aldring og Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet.

Vi får gang på gang at vide, at vi skal være fysisk aktive og bevæge os hver dag. Men hvor hurtigt mister vi egentligt styrke og muskelmasse, hvis vi går fra at være normalt aktive til at være meget inaktive? Fx når vi får skader, bliver syge eller bare er ekstra inaktive i ferien. 

Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt, hvad der sker med musklerne hos yngre og ældre mænd efter en periode med fuld inaktivitet, såkaldt immobilisering af et ben med en benskinne.

 

Både ældre og yngre mister muskelstyrke

“Vores forsøg viser, at inaktivitet påvirker muskelstyrken hos unge og ældre ens. Efter 14 dage med det ene ben i skinne, mister de unge op mod en tredjedel af deres styrke, mens de ældre mister cirka en fjerdedel. En ung mand, som bliver immobiliseret i 14 dage, mister muskelstyrke i benet svarende til, at han bliver 40-50 år ældre”, siger Andreas Vigelsø, forsker ved Center for Sund Aldring og Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet.

 

Unge mister dobbelt så meget muskelmasse

Med alderen mister vi muskelmasse, og derfor har unge mænd cirka et kilo muskelmasse mere i hvert ben end ældre mænd. Begge grupper mistede muskelmasse ved 14 dages inaktivitet – de unge mistede gennemsnitligt 485 gram i det immobiliserede ben, mens de ældre mister cirka 250 gram. Begge gruppers kondition faldt også i perioden med et ben i skinne.

“Jo mere muskelmasse du har, des mere mister du. Det betyder, at er du trænet og bliver skadet, mister du formentligt endnu mere muskelmasse på den samme tid end en utrænet. 

Selvom de ældre mister mindre muskelmasse, og faldet i kondition er mindre end hos de unge, så er det formentligt et mere kritisk tab for de ældre. Det skyldes, at det i højere grad kan gå ud over deres livskvalitet og sundhed”, fortæller Martin Gram, forsker ved Center for Sund Aldring og Biomedicinsk Institut.

 

Cykling er ikke nok

Efter 14 dages inaktivitet, cykeltrænede forsøgspersonerne 3-4 gange om ugen i 6 uger.

“Desværre er cykeltræning ikke er nok til, at forsøgspersonerne genvinder deres oprindelige muskelstyrke. Cykeltræning er derimod tilstrækkeligt til at genvinde den tabte muskelmasse og kondition. Skal du også genvinde din muskelstyrke efter du i en periode har været helt inaktiv, skal du supplere med styrketræning”, konstaterer Andreas Vigelsø.

“Det er interessant, at tabet af muskelmasse ved inaktivitet går hurtigt og faktisk tager det tre gange så lang tid at komme tilbage til udgangspunktet Det kan skyldes, at når vi er inaktive, så er det alle døgnets 24 timer”, siger Martin Gram.

 

Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Rehabilitation Medicine.

Forskningen i Center for Sund Aldring er støttet af Nordea-fonden.

User Avatar
Back To Top
Search