Folkemøde I Middelfart 2021

Det bæredygtige menneske

Dette er min tale på Klimafolkemødet i Middelfart den 2. september 2021. Jeg deltog i en paneldebat, som omhandlede det bæredygtige menneske.

Folkemøde i Middelfart 2021

Det bæredygtige menneske

Det bæredygtige menneske lever sit liv i bevægelse. Fysisk og mentalt – men først og fremmest fysisk!

Bevægelse er hele essensen og forudsætningen for at være i live. Det er, når vi er i bevægelse, at livskraften cirkuleres i vores årer.

Når vi sidder stille visner vi. Ikke kun i fysisk forstand også mentalt. Vores livsglæde svinder ind.

Store tanker bliver til, når og mens vi er i bevægelse. De store tænkere gik ture i naturen og i gaderne, når de skulle filosofere og formulere store erkendelser. Kirkegaard er citeret for at sige at ingen filosofiske tanker kan blive til bag et skrivebord. Han gik. Han vandrede rundt i København.

Jeg er HELT enig med ham. Jeg mener faktisk ikke, at vi kan erkende noget som helst i en vissen krop.

Bevægelse forynger hjernen, ilter hjernen (cirkulerer vores cerebrospinalvæske). Bevægelse øger vores indlæringsevne, koncentrationsevne og hukommelse.

Folkemøde i Middelfart 2021

Bevægelse giver kroppen livsvigtige vedligeholdelsesvitaminer. Bevægelse giver energi, forbrænder stresshormoner. Bevægelse er naturlig antidepressiver. Bevægelse balancerer vores hormonsystem.

Bevægelse giver os bedre søvn og restitution. Vi bliver stærkere, når vi sover og vi sover bedre, når vi har bevæget os først.

Bevægelse forbedrer vores immunforsvar, forlænger vores liv og giver os livskvalitet Bevægelse forynger os, giver os et bedre sexliv, livskvalitet – et positivt sind, håb, glæde.

Det bæredygtige menneske ved, at bevægelse ikke kun er forebyggelse men også helbredelse. Vi kan bevæge os raske og stærke og ud af sygdom, depression og stress. Vi kan bevæge os væk fra operationer, slid, smerte, medicinindtag osv.

Men sundhedssystemet er ikke gearet til at hjælpe os med det.

Vi kan hverken gå, skide eller føde børn

Vi lever i en stillesiddende kultur. Vi er – set ud fra et naturligt, funktionelt synspunkt – invalide.

Vi har mistet de helt basale, menneskelige fysiske kundskaber: Vi kan hverken gå, skide, lave eller føde børn, uden at skulle have sundhedsvæsnet indover til at hjælpe os.

Vi er tilgengæld utrolig gode til at producere stomiposer, hormonbehandle kvinder, lave kejsersnit og operere hofter. Men alt det, der skal til for at undgå, at vi når dertil, det kan sundhedssystemet slet ikke håndtere.

 

Folkemøde i Middelfart 2021

 


Vi er så stolte af vores videnssamfund

Men der er en kode, som vi slet ikke har knækket. Vi har ikke knækket koden til, hvordan vi kan indrette et videnssamfund, som også tilgodeser kroppens behov for naturlig, alsidig bevægelse.

I videnssamfundet er det hovedet, der arbejder for meget og kroppen for lidt. Vi har indrettet et samfund, hvor vi bliver rigere, jo mere vi sidder stille. Og jo mere vi bevæger os, jo fattigere bliver vi.

Let røven og bliv fattig!

User Avatar

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top
Search