Lenes historie

At hjælpe mennesker ud af smerte er mit kald

Jeg har totalt optur over de resultater Lene har skabt med min træning.

Lene kom til mig for to uger siden. Hun fik en diskusprolaps for 40 år siden. Fik opereret sin hofte pga. slidgigt for 13 år siden.

Hun fik kort efter operationen slidgigt i knæene, har kronisk ondt i knæene, går dårligt, kan ikke squatte pga. smerter, har hævelser.

Lene har gået til styrketræning 3-4 gange om ugen i mange år uden resultater.

Lene kunne til nød sidde på en pølle, som du ser på billedet her, uden at få ondt i knæene.

Efter første besøg hos mig kunne hun gå smertefrit og sidde næsten helt ned på knæene på gulvet, som du ser på billedet her.

Her har hun ikke været i 25 år.

Den slags ting fixes selvfølgelig ikke helt på 50 min. Men det viser, hvor langt man kan komme med kvalitetsøvelser.

Lene skal bygges op og gå til enetimer hos mig 5-10 gange, så hun får genopbygget sin optimale funktionalitet. Indimellem enetimerne skal hun dagligt lave øvelser 10-15 min. derhjemme og derefter begynde at gå på ugentlige hold, så hun kan vedligeholde og opbygge sin nye og yngre krop.

Jeg vil vurdere, at Lene ikke kun har fået 10 år ekstra at leve i. Men vigtigst af alt: hun har fået livskvaliteten tilbage. Hun bevæger sig med bedre kvalitet og uden smerter og har derfor også fået livsglæden tilbage.

Hvad skyldes slid og skader i knæene?

Når man kommer til en enetime hos mig, lytter jeg først til din kropshistorie. Hvor har du ondt, hvilke bevægelser giver smerter, hvad er dit arbejde, sport, skader, omvæltninger, sygdom, livsstil osv. derefter laver jeg en funktionstest af bevægeapparatet.

I Lenes tilfælde var det tydeligt, at hendes hofteoperation ikke har ændret noget funktionelt for hende. For en operation ændrer ikke på, hvordan du bevæger dig. Årsagen til slidgigt kommer, fordi der er visse muskler der er blevet svage. Og visse led er blevet stive. Så den funktionelle årsag til Lenes slidgigt i knæene er:

  1. Manglende styrke i baller
  2. Manglende mobilitet i hofter og ankler
  3. Manglende stabilitet omkring knæet

Dette kan en operation aldrig fixe. Derfor flyttede Lenes problemer efter operationen blot videre ned i knæene. Det er en meget udbredt konsekvens af hofteoperationer.

En operation slukker kun for brandalarmen. Den slukker ikke for branden.

Hvad har hjulpet Lene ud af smerterne?

1. Jeg lærte Lene at gå med kvalitet, så hun ikke overbelaster knæene, men i stedet begynder at bruge ballerne, når hun går. At gå er en vigtig bevægelse for kroppen, og du kan gøre det på en måde, så du bliver superstærk og får mere smidighed i hoftebøjerne. Eller du kan gå på en måde, som bare slider knæ, hofter og ankler ned.

At lære at gå funktionelt var en kæmpe aha-oplevelse for Lene. Og hun kunne mærke en kæmpe forskel med det samme. Smerterne forsvandt simpelthen i knæet.

2. Og så arbejdede vi bl.a med smidighed i forlårene/hofterbøjere, så hun fik bedre bevægelighed i knæene. Det er nemlig her, man meget enkelt kan gøre en kæmpe forskel for at aflaste knæene. Hvis du har stramme cykellår, vil det med tiden trække i dine knæskaller og begrænse dine knæ, når du squatter, og det giver slidgigt i knæene.

3. Vi arbejdede også med bedre hoftemobilitet og ankelmobilitet. Det viste sig, at både hoften og anklen i det ben hun havde knæsmerter i manglede mobilitet. Det er en klassiker. Hvis du begynder at forbedre din hofte- og ankelmobilitet, vil du automatisk aflaste dit knæ. For hofter og ankler SKAL have bedre mobilitet end dine knæ. Ellers tvinger disse led rotationer ind i dine knæ. Og det giver slid i knæene.

Da Lene havde lavet øvelserne og lært at gå hensigtsmæssigt, gik hun mere rank og uden at halte. Hendes smerter i knæene var væk, når hun gik.

Er det et mirakel? Nej, bare biomekanisk logik som har lært Lene at flytte kroppens bevægelse derhen, hvor det er gavnligt og styrkende i stedet for der, hvor bevægelsen overbelaster.

Alignment er nøglen til opbyggende bevægelse

Generelt kan alle dine bevægelser slide dig ned eller bygge dig op. Og alignment er det, der gør forskellen.

Det der afgør om dit havearbejde, dine gåture, dine løbeture, din vægttræning osv. giver dig ryg og knæskader, eller gør dig super stærk og forlænger dit liv – det er om dine bevægelser har god alignment. Dvs. er kvaliteten af dine bevægelser god eller dårlig set ud fra et funktionelt og biomekanisk synspunkt.

At gå er sundt, hvis du går med kvalitet. At løbe er sundt, hvis du løber med kvalitet. At lave en squat er sundt, hvis du laver den med kvalitet. At lave planken er sundt, hvis du laver den med kvalitet osv.

Det kræver en omkodning i dit bevægeapparat. En indøvning i nye, sunde bevægelsesvaner. Og det er det du lærer, når du træner med mig både på hold og enetimer. Det er derfor, jeg kalder min træning både livsforlængende og livsforbedrende.

 

Jeg håber, at Lenes historie har inspireret dig til at lære at bevæge dig mere intelligent, så du kan blive fri for smerter, og få livskvaliteten tilbage. Book en enetime hos mig, så vil jeg med glæde hjælpe dig godt på vej.

Bedste hilsner

User Avatar
Back To Top
Search