skip to Main Content

Smertelindrende træning

I dag havde jeg fornøjelsen af at træne med Annette, som i over 7 år har haft kroniske smerter i underlivet. Hun har bl.a haft svært ved at gå og i det hele taget at bevæge sig. Hun har fået taget utallige prøver og undersøgelser hos læger og specialister. Ingen har kunnet hjælpe hende. Annette har i mange år dyrket yin-yoga og lavet åndedrætsøvelser og meditation.

Efter at have analyseret Anettes bevægeapparat og lyttet til hendes historie, var min konklusion, at Annette havde svag og stram hoftebøjer og lidt delte mavemuskler. Mange behandler spændte hoftebøjere med passive stræk og massage. Min tilgang er en helt anden.

Allerede efter første træning hos mig, var Annette smertefri. Jeg lavede et lille program med bevægelses-vitaminer, som hun skulle lave hver anden dag. Annette har i dag ingen smerter, men hun skal fortsat genoptræne med programmerne for at opbygge og vedligeholde optimal alignment. Jeg har frarådet hende at lave passiv yoga, da det forværre hendes smerter og ikke giver hende den styrke hendes krop har brug for, for at bevæge sig i alignment.

Har du smerter i kroppen?
Så er en alignment-analyse af dit bevægeapparat og et kort, enkelt, personligt træningsprogram måske noget for dig. Programmet vil optimere din styrke og din bevægelighed og lindre dine smerter. Du bestiller enetimeforløb hos mig her:www.yogaliving.dk/holdplan . Du skal booke mindst 5 gange.

Er du yogalærer, personlig træner eller behandler og vil lære mere om alignment, og hvordan jeg hjælper mine klienter med bevægelses-vitaminer. Så tilmeld dig min yogalæreruddannelse eller min Body-Alignment-uddannelse (Bevægelseskonsulent) Jeg starter Alignment-yogalæreruddannelsen i september 2022 og Bodyalignment-uddannelsen i efteråret 2023. Find mere info på yogaliving.dk/uddannelse.

Bevægelsesanalyse af Annettes smerter

Er du bevægelsesnørd og nysgerrig på, hvordan jeg er kommet frem til Anettes problem og fundet frem til de rette øvelser, så læs videre her:

Efter at have interviewet Annette grundigt og lavet bevægelsesanalyser af hende, kom jeg frem til, at hendes hoftebøjere var forkortede og svage. Hoftebøjerne udspringer i toppen af lænderyggen og går gennem underlivet og hæfter på inderlåret. Spændinger i underlivet kommer ofte fra spændinger i disse muskler. Fx. Menstruationssmerter og veer.

Hoftebøjernes opgave er at bøje hoften og de holder hele underkoppen og overkroppen sammen. De har også forbindelse til vores vejrtrækning. Så det er vigtige muskler for vores holdning, næsten alle kroppens bevægelser og nervesystemet. Hoftebøjerne er ofte svage og stramme fordi vi sidder meget på en stol, i en bil eller/og cykler mere end vi går.

Når hoftebøjerne er stramme/forkortet og svage skyldes det, at bl.a. ballemusklerne er svage/inaktive. Især gluteus maximus. Ballens opgave er at strække hoften og hoftebøjerne ud. Fx når vi går og står.
Det håndterer de fleste behandlere og yogalærere ved kun at adressere hoftebøjerne fx. med passive stræk eller massage for at afspænde musklen. Og det kan godt give en “nu og her-forløsning”. Men det vil aldrig kunne give en blivende effekt. For selve årsagen til problemet skal findes et andet sted. En stram psoras/hoftebøjer kan kun hjælpes ved at kigge på musklens funktion/dysfunktion i bevægelse. Altså dens biomekaniske sammenhæng.

Svage/inaktive baller og svage mavemuskler giver stramme hoftebøjere

Ballemusklerne er hoftebøjernes antagonister. Det betyder at forudsætningen for at have afspændte og excentriske/elastiske/udstrakte stærke hoftebøjer er, at ballen er vågen, stærk og aktiv hver gang man strækker hoften ud. Det er altså ballens spænding/sammentrækning, der giver hoftebøjerne deres afspænding/forlængelse. Dvs. at ballen skal spænde på det bagerste ben, hvergang man tager et skridt. Og for hver eneste skridt skal ballen give hoftebøjerne et stræk. Dvs. at når din bagside spænder, så strækker din forside.

Hvis ballen er svag og ikke aktiv bliver hoften ikke forlænget tilstrækkeligt hver gang man tager et skridt. Konsekvensen er, at de stramme hoftebøjere tipper bækkenet frem og svajer lænden for meget. Det gør at mavemusklerne har svært ved at aktivere. Maven skubbes frem og giver delte mavemuskler og pres på indre organer. Derfor er stramme hoftebøjere ofte også forårsaget af både svage ballemuskler og svage mavemuskler.

Når kroppens vigtigste, store muskelgrupper, som baller og mave er svage, må kroppen kompensere og kommer ud af alignment. Holdningen bliver dårlig, og kroppens bevægelser uhensigtsmæssige. Det gælder både ved gang, løb, løft, skub osv. Misalignment lægger pres på små muskelgrupper og slider på led og giver smerter.

At genetablere alignment i bækken/lænd opnås derfor mest effektivt ved at styrke disse muskelgrupper: Mave, baller og øvre ryg. Når kroppens muskulære balance er etableret, vil spændingerne forsvinde. Og kroppens naturlige, intelligente bevægelsesmønster vil blive genoprettet. Musklerne vil samarbejde optimalt om bevægelsesopgaverne uden at overbelaste muskler, nerver og led.

I kombination med styrkeøvelserne fik Annette dynamiske lårstræk, ballestræk og massage med foamroller på på øvre ryg og baller.

Det er altafgørende, at ovenstående styrkeøvelser og stræk laves i alignment. Balleøvelserne laves kun koncentrisk ikke excentrisk. Hvis du vil lære mere om det, er du velkommen på alle mine hold og uddannelser. Her træner vi altid med disse vigtige detaljer i øvelserne. Og du får masser af vigtig viden om kroppens biomekaniske sammenhæng, og hvordan du genopbygger din kropslige intelligens.

Back To Top
Search

Må jeg skrive til dig? Få dyrebar viden om bevægelse og biomekanik, gode tilbud og nyheder fra studiet - direkte i din indbakke. 

Nyhedsbrev