skip to Main Content

Min livsopgave…

Snart er det tid til at tilmelde sig, hvis man vil uddanne sig som yogalærer eller bevægelseskonsulent hos Yogaliving. Et nyt hold yogalærere starter til efteråret og et halvt år senere starter jeg min nye uddannelse som bevægelseskonsulent. Mange som flakker rundt på yogalærermarkedet aner ikke, hvad de skal vælge. Det forstår jeg godt. For hvad skal man vælge inden for et felt, som man ikke ved noget om. Det er en jungle. Og folk spørger mig ofte: Hvad kendetegner din uddannelse i forhold til andres? Det vil jeg gerne forklare…

Når mine uddannelser ligger mig meget på sinde, er det fordi jeg ser det som min livsopgave at undervise alle – ikke kun yogalærere – i bevægelse. For mig er det ikke nok at kende 12 yogaøvelser, som du kan lave i et flow. Du skal vide, hvad de gør for din krop og hvad din krop mangler, hvis du kun gentager de samme øvelser. Og du skal vide, hvordan du kan skade din krop præcist lige så meget med dårlig yoga som med kontorarbejde og marathonløb. Intet system er helligt for mig intet er fuldkomment. Vi bliver nød til at tage kritisk stilling og blive ved med at videreuddanne os og tage ny viden ind fra andre felter end kun yogaen.

Vi går i skole og lærer om Europas hovedstæder, tysk grammatik og det periodiske system. Men kroppens bevægelser, hvad der gavner den og hvordan vi vedligeholder den med bevægelse, det lærer vi intet om. I idræt lærer børnene forskellige boldspilsdiscipliner og til idrætsdag i Frederiksberg kommune skal eleverne lave noget så kedeligt, som at løbe rundt i en ring dagen lang (så har man da for alvor taget lysten til bevægelse fra børnene – og trænet dem i en alt for ensidig bevægelsesform).

Bevægelse er i dag ikke noget man forbinder med almen viden. Ingen ved noget om leddenes bevægeretninger og hvilke fatale konsekvenser det har, når man kun bevæger hoften i en bøjning dagen lang og aldrig i stræk (det er, når du fører dit ben bagud).

Når du fx. sidder på en stol hele dagen og for at komme af med din dårlige samvittighed cykler frem og tilbage på dit arbejde. Har du så gjort noget godt for din krop? Ja det vil lægen sige. Du har jo fået cirkuleret dit blod lidt rundt og brugt nogle af dine muskler. Han vil sige at det er godt for dit hjerte… Dont get me started..Det er lige præcist her din læge viser sin inkompetence…

For nok er det godt at bevæge sig. men hvis det er ensidig bevægelse, så skader du dine hofter lige så meget, som du gavner dit hjerte.

For dine hofters funktionalitet, så er det at sidde på en stol fuldstændig det samme som at cykle. Både når du sidder på en stol og når du cykler er din hofte skiftevis i en bøjning og i neutral position, og derfor mangler den at komme ud i 5 andre bevægeretninger. Du strækker aldrig dine ben tilbage, når du cykler eller sidder. Og det betyder med tiden, at du ikke længere kan strække din hofte ud. Ej heller bevæge dine ben ud til siderne og i rotation. Og det giver for alvor problemer på længere sigt. Langt flere end det gavner dig at få lidt cirkulation frem og tilbage på arbejde. Det er problemer, som at du fx. ikke kan sætte dig ned på gulvet og komme op igen. At du ikke kan gå eller løbe uden at få ondt i knæ og hofter (knæene fordi du heller ikke bruger dine baller når du sidder/cykler). At du ikke kan holde balancen.

Ingen læger jeg har hørt om inden for sundhedsvæsenet lærer patienter hvorfor bevægelser i kun EN retning i hoften giver skader.  Folk bliver bare beordret ud at løbe eller at cykle.

Aldrig har vi vidst så meget om design af stole og så lidt om hvor meget det skader os at sidde i dem.Vi bryster os af at være et videnssamfund. Vi er så stolte af vores dyre designstole. Og her kan vi så sidde og bruge hovedet, mens kroppen forfalder og gør os invalide.

Jo mere vi sidder, jo rigere bliver vi i vores højt besungne videnssamfund. Hvis du begynder at bevæge dig mere i din hverdag bliver du samtidig fattigere. Men hvis du bliver siddende, så bliver du rig – men også invalid. Det er videnssamfundets paradoks, som vi endnu ikke har løst. Det er en kode, vi endnu ikke har knækket: Hvordan kan vi være videnssamfund OG kropssamfund? Der har vi glemt at videnudvikle og videreuddanne vores behandlere, læger, undervisere, yogalærere…

Jeg mener, at minimal viden om bevægelse og kroppens biomekanik kan helbrede og vedligeholde den krop, som vi er så afhængige af fungerer resten af vores lange liv. Den viden, jeg videregiver på min yogalæreruddannelse og på min uddannelse for bevægelseskonsulenter, er ikke svært tilgængelig viden. Det er enkle regler og fysisk logik om tyngdekraft og belastning og muskler, der støtter et led. Det er ikke avanceret anatomi og udenadslære om latinske betegnelser. Det er simpel viden, som gør en kæmpe forskel for mange mennesker, der har været igennem mit yogastudie. De kan mærke det med det samme og de bruger det i deres hverdag og hjælper andre. Alt det kommer fra et lille studie på Thorvaldsensvej. Imens lægerne bruger millioner af skattekroner på at scanne rygge og udskrive smertestillende medicin, går jeg en anden, en del billigere og mere effektiv vej. Men hos mig må patienterne selv betale for det. Og jeg tjener ikke en lægeløn. Det synes jeg er en forkert disponering af skattekroner og vidner om et ineffektivt sundhedssystem.

Jeg vil uden at blinke lægge hovedet på bloggen på, at jeg kan hjælpe flere rygpatienter end den samlede lægestand. Alligevel sender man folk til lægen, når man har ondt i ryggen. Hvorfor? Hvad ved læger om bevægelse?

Jan Hartvigsen, der er professor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet viser i sin seneste forskning at 49-60% af alle danskerne fra 16-+75 år har ytret at de har haft ondt i ryggen inden for de senest 14 dage.

Og ifølge Jan Hartvigsen laver man alt for mange scanninger af folk rygge:

“Vi laver i dag flere end 80.000 scanninger om året alene af lænderyggen. Langt de fleste viser ingenting, og det er penge ud af vinduet. Det koster ca. 3000 kroner pr. scanning, og så kan du selv gange op.”

For 3.000 kr hos mig vil jeg godt garantere dig, at jeg kan gøre en hel del mere for din ryg end en scanner.

Som vores, desværre tidligere og kloge, undervisningsminister Marianne Jelved engang tørt sagde, da man imod hendes vilje indførte flere tests i folkeskolen: “Grise bliver ikke tunge af at blive vejet”.

Det samme vil jeg sige om din rygscanning. Din ryg får det ikke bedre af at din læge fortæller dig, at du har slidgigt. Det væsentlige er: Hvad kan du gøre ved det?

Når jeg underviser i yoga på mine daglige hold, ryghold og bevægelseskonsultationer, er det ikke nok for mig at mine elever får det bedre efter en undervisningstime. De skal vide HVORFOR deres bevægelser har repareret dem. Min ambition både på mine uddannelser, men også på mine daglige holder er, at uddanne mennesker i deres krops og bevægelse. Jeg ser så ufattelig mange mennesker blive skadet af yoga pga. af dårligt uddannede undervisere. Jeg ser yogalærere, som ikke ved de mest basale ting om led, biomekanik og hvordan man skal stabilisere et led, inden man bevæger sig ind i dybe mobiliserende øvelser. Og jeg tror desværre kun, at vi i disse år ser toppen af isbjerget af yogaskader. Det tager tid at opbygge en skade og har du gået til dårlig yoga/træning i en årrække, begynder skaderne først langsomt at komme til syne, hvorefter de bliver til varige skader, slidgigt og knæ-hofte, ryg-skulder skader. Ikke mindst er det i disse år meget på mode at dyrke yoga i passive stræk. Passiv mobilisering er noget at det mest skadelige for en i forvejen svag kontorkrop. Styrke og mobilitet skal altid følges ad. En krop skal ikke være passiv mobil, men funktionel mobil. Det lyder måske meget teknisk.

Men i praksis betyder det, at den dag du fx. glider på et glat gulv eller på den glatte bro på din sommerferie – og du – fordi du har gået til passiv yoga og er relativ smidig, kan komme langt ud i en yderlig position, men du ikke kan holde dig derude, fordi du ikke er funktionel mobil (dvs. stærk i en yderlig position), så bliver du for alvor skadet. Du skal kunne holde dig selv ude i dine yderlige positioner på en sikker og hensigtsmæssig måde. Og det betyder, at du skal styrke dig i varierede bevægeretninger og langt ude i bevægelserne (det vi inden for biomekanikken kalder Full-Range-of-Motion). Du bliver ikke funktionel mobil og stærk i Full-Range-of-Motion ved løb, gang, cykling og maskintræning.

Jeg har gennem 20 år videreuddannet mig som yogalærer inden for kroppens biomekanik, alignment og hensigtsmæssig bevægelse (primært hos Jordan Bloom og Kathy Bowman). Jeg har undervist i alignmentyoga og uddannet yogalærere gennem 10 år.

Ud over undervisning på mine daglige hold, workshops, retreats og yogalæreruddannelser har jeg har brugt min viden og erfaring til at hjælpe klienter på enetimer, med at lave øvelser, som reparerer skader i kroppen, bygger op og forebygger.
Gennem de sidste mange år er de enetimer, som jeg før kaldte yogasessions, blevet mere og mere analyserende og mindre yogaagtige. Min viden er i dag meget bredere end “bare” yogalærer. De klienter der kommer hos mig er alle typer af mennesker. Det er alt fra topatleter og sportsfolk til ældre mennesker og kontofolk. Det jeg giver mine klienter er langt mere end blot en yogatime. Det er en analyse af deres bevægemønstre og vaner og deres mangel på bevægelse i bestemte retninger. Jeg analyserer mig frem til årsagen til problemet set ud fra biomekanikken og alignment og medicinen jeg giver er øvelser samt vigtig viden om årsagen til deres klientens problemer.

Når man går ud af døren hos mig, skal man have opbygget bedre viden om ens krop, hvorfor den har ondt og hvad man skal gøre ved det. Jeg leverer altid høj kvalitet og har en høj successrate med at hjælpe klienter, som fysser, behandlere og trænere ikke har kunnet hjælpe. Derfor kalder jeg mig i dag bevægelseskonsulent. Og jeg vil gerne give den viden og erfaring videre til andre, så vi kan hjælpe så mange mennesker som muligt til at få et bedre liv og en sundere krop.

Derfor starter jeg til efteråret igen en yogalæreruddannelse med et nyt hold. Og jeg glæder mig til at give folket mere viden om bevægelse – omend at jeg ikke har samme plads i sundhedssystemet som de fine læger, fysioterapeuter og kiropraktorer. Men det skal ikek afholde mig fra at levere noget, der gør en forskel. Enhver forandring kommer nedefra…

Alle er velkomne på mine uddannelser uanset fysisk formåen. Det eneste jeg forventer af dig er en brændende interesse for at bevæge dig mere og bedre.

Back To Top
Search

Må jeg skrive til dig? Få dyrebar viden om bevægelse og biomekanik, gode tilbud og nyheder fra studiet - direkte i din indbakke. 

Nyhedsbrev