skip to Main Content

Skyl din næse og undgå pollenallergi

Foråret er udover lys, varme og forelskelse – for mange af os – også forbundet med en noget mindre opløftende kropslig begivenhed: Pollenallergi…

Jeg er selv indimellem plaget af pollenallergi men i år, er jeg indtil videre sluppet. Måske fordi jeg har genoptaget den ældgamle renselsesøvelse fra yogaen: Næseskylning.

Første gang, jeg blev introduceret til denne enkle og samtidig så effektfulde øvelse, var ca. 20 år siden, hvor jeg cruisede rundt i Københavns, dengang sparsomme udvalg af yogastudier for at finde min yogavej.

Vejen gik bl.a. forbi Skandinavisk Yoga på Købmagergade, hvor en underviser i orange gevandter forklarede for os nybegyndere, at vi nu skulle introduceres for den vigtige yogapraksis – næseskylning.

Som den sippede og meget lidt alternative kontormus jeg var, spurgte jeg fnisende, om vi også skulle lave tarmskylning. Det var der ingen der fandt underholdende ud over mig. Jeg – sikkert i for lavtaljede yogapants og ærmeløs top – fik et køligt blik af den alvorlige underviser i stor orange t-shirt og behagelige slaskebukser. Tarmskylning var på niveau 2…Og så gik vi gik igang.

Og jeg må indrømme, at jeg efterfølgende var fan. Og nu – efter et par års pause – er min næseskylning igen lige så vigtig som min tandbørstning. Morgen og aften. Hver dag. Ikke at skylle næse, svarer for mig til at gå ud af døren uden at have børset tænder. Det siger vist noget om effekten og velværen ved denne praksis.

Næseskylning – eller Neti på sanskrit – er en af de mange udrensningsøvelser, som i yogaen kaldes Kriya-øvelser. Vi kender tandbørstning og måske også tungeskrabning og tarmskylning. Der er også andre variationer bla. nogle åndedrætsøvelser og en øvelse, hvor man sluger gaze-bind, for derefter at trække det op ad halsen igen – for at rense svælget. Og ja, bare vær sippet! Men når man først mærker effekten af disse øvelser, så må man bøje sig i støvet over, hvad disse gamle yogier vidste om hygiejne og forebyggelse af sygdomme på et tidspunkt i verdenshistorien, hvor vi på vores breddegrader stadig gik og slog hinanden i hovedet med køller. Og hvor vi lå i vores primitive skindtelte og døde som fluer af en simpel forkølelse, øjen- hals eller øre-betændelse. De hældte rensende, flydende kokosolie i øjne og ører og de drak kogende vand for at rense bakterier ud af svælget osv.

 

Men tilbage til næsen… Her er bare nogle få af de gavnlige effekter:

 1. Fjerner slim, støv, pollen og irritanter forårsaget af forurening og eksponering for kemikalier i den nasale passage
 2. Fjerner og forebygger kløe i øjnene (jeg renser også for en sikkerheds skyld mine øjne med saltvand om morgenen. Især mens pollentallene er på sit højeste)
 3. Ingen forstoppelse og hævelser i næse og svælg
 4. Bedre åndedræt
 5. Bedre smags- og lugtesans
 6. Forebygger forkølelse og bihulebetændelse
 7. Næsens evne til at rense sig selv forbedres
 8. Afspænder hele næsehulen og lindrer spændingshovedpine
 9. Hvis du tilsætter lidt kokosolie i vandet undgår du samtidig irriterede og tørre slimhinder

Sådan gør du 

 1. Køb en Neti-skyller (på apoteket, hos Skandinavisk yoga eller hos Yogaliving)
 2. Opløs saltet, og evt lidt kokosolie, i vandet (ca 1 tsk fuld – afhænger af størrelsen på netien) i det rengjorte næseskyllehorn, og stil dig foroverbøjet over en håndvask.
 3. Før næseskyllehornets tud op til det ene næsebor, så der er tæt omkring tuden, og vend hovedet skråt til siden. Hold hagen ind til brystet.
 4. Hæv næseskyllehornet, så vandet løber ind ad det ene næsebor og ud af det andet. Træk vejret gennem munden og ikke næsen.
 5. Når halvdelen af vandet er løbet igennem, retter du hovedet op og fjerner næsehornet. Noget af vandet vil løbe ud af næsen. Du tømmer næsen ved at lukke for det ene næsebor og forsigtigt blæse luft ud af det andet.
 6. Gentag med resten af vandet i det andet næsebor.
 7. Lad dit hoved hænge nedad, og lad vandet løbe ud af næsen. Puds forsigtigt næsen. Skiftevis det ene og andet næsebor. Er du ikke helt sikker på, at al vandet er løbet ud, så afluk det ene næsebor med en pegefinger, og drej hovedet fra side til side. Blæs forsigtigt luft ud af et næsebor ad gangen.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top
Search

Må jeg skrive til dig? Få dyrebar viden om bevægelse og biomekanik, gode tilbud og nyheder fra studiet - direkte i din indbakke. 

Nyhedsbrev